loading

دکتر سید مصطفی حسینی

جراح و متخصص بیماری های کلیه و مجاری ادرار

ناباروری، ناتوانی و سنگ شکنی

ارولوژی بزرگسالان و کودکان

بى اختيارى ادرار در زنان

    بی اختیاری ادرار، از دست دادن غیرارادى یا بى موقع ادرار، یکی از شایع ترین بیماری ها در زنان است که بین 12 تا 55 درصد زنان در تمام گروه های سنی را متاثر ميكند و حتى شيوعش بيشتر از فشار خون، افسردگی و یا دیابت می شود. هر چند نتيجه تمام بی اختیاری های ادرارى خيس شدن لباسهاى زير است، اما علت نشت ادرارى در زنان مشابه نيست و درمان بر اساس نوع نشتى متفاوت است. از این رو ارزیابی دقیق توسط پزشک قبل از تصمیم گیری در مورد گزینه های جراحی یا غیر جراحی برای بی اختیاری ضروری است.
  1. بى اختيارى urge
  2. بی اختیاری urge به حس ناگهانى و غیرقابل کنترل برای ادرار كردن و نشت ادراری تعریف شده است. در اين نوع حجم بیشترى از دست ميرود و شایع ترین علت بی اختیاری است و تا ٪ 17 جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار دهد. خط اول درمان در اين بيماران اقدامات غير جراحى نظير استفاده از داروهاى خوراكى و فيزيوتراپى است.
  3. بى اختيارى stress
  4. در حالی که در مقايسه با نوع urge کمتر شايع است، بى اختيارى استرس شناخته شده ترين نوع نشت است. با نشت ادرار در سرفه، عطسه، خنده يا ورزش مشخص ميشود. بسیاری از زنان این بى اختيارى را بطور موقت پس از زایمان تجربه می کنند، و تعدادى حتی بعد از بهبودی كامل همچنان نشت ميکنند. برخى از زنان اين نوع بى اختيارى را محصول افزايش سن و پيرى ميدانند و آن را تحمل ميكنند.
  5. picture
  6. تشخیص
  7. به دليل تنوع در مشكلات مثانه و بى اختياريها، ابتدا پزشك معاينه فيزيكى خود را انجام داده و سپس ازمايشات روتين را مخصوصاً در ارتباط با ادرار دستور ميدهد. اندازه گيرى حجم ادرار باقيمانده، تست ديگريست كه با سونداژ يا به كمك سونو گرافى انجام ميشود. ثبت روزانه دفعات و مقادير ادرار و وجود يا عدم وجود ليك ادرارى براى تشخيص نوع بى اختيارى و انتخاب درمان مهم است.
    اگر تستهاى فوق علت را مشخص نكند و علائم شديد باشد پزشك شما ممكن است از روشهاى يوروديناميك

    آزمایش اورودینامیک چیست؟
    از آزمایشات اورودینامیکی برای تشخیص بیماران زن و مردى که بی اختیاری ادرار یا سایر علائم ادراری دارند استفاده می شود. اين تست عملكرد اعصاب و عضلات را تخمين زده، فشار در اطراف و داخل مثانه را اندازه گيرى نموده و سرعت جريان ادرار و عوامل ديگر را بررسى مى كند. این آزمایشات به خوبی نشان می دهد که مثانه ، اسفنکترها و مجرای ادرار چگونه ادرار را ذخیره و دفع می کنند.
    بیشتر آزمایشات اورودینامیک بر توانایی مثانه در نگهدارى و تخليه ادرار به طور مداوم و کامل تمرکز دارد. این آزمایشات همچنین انقباضات غیر ارادی و مولد نشت ادرارى را نشان داده و مشکلات در دستگاه ادراری تحتانی را بر ملا مىكند. دستگاه ادراری، سیستم زهکشی بدن برای دفع ضایعات و آب اضافی است. هدف از آزمایش اورودینامیک، انتخاب یک درمان مناسب و مطمئن براى بيماران مبتلا است.

    و MRI لگن استفاده كند در روش اول عملكرد مثانه، مجرا و اسفنكتر بررسى شده و در روش دوم اناتومى لگن در رابطه با عضلات، ليگامانها و ارگانهاى لگنى مورد دقت قرار ميگيرد.
  8. رفتار درمانى در بى اختيارى
  9. در رفتار درمانى به شخص اگاهى لازم در مورد بيمارى داده ميشود تا وى به كمك روشهاى پيشنهادى بى اختياريش را حداقل نموده يا از بين ببرد.
  10. بازتوانى عضلات كف لگن
  11. در بازتوانى لگنى اقدامات خاص جهت افزايش مقاومت، تقويت توده عضلانى و ازدياد توان انقباضى عضلات لگن انجام ميشود.
  12. ساپورتهاى واژينال
  13. ساپورتهاى واژينال وسايلى هستند كه در گذشته براى درمان موقت پرولاپس ارگانهاى لگنى استفاده ميشد اما اكنون براى بى اختياريها مخصوصا از نوع استرس مورد استفاده قرار ميگيرد.
  14. جراحى
  15. درمان جراحى بى اختيارى ادرارى ممكن است به صورت جراحى باز واژينال و شكمى باشد و يا به روش نوين تر با استفاده از مش با درجه موفقيت بالا صورت گيرد.در روش اخر بند، روبان يا مش در قسمت ميانى مجرا قرار ميگيرد تا از سقوط آن به هنگام خنده و امثال آن جلوگيرى كند با تقويت اين قسمت كه شباهت تام با آناتومى طبيعى بدن دارد ليك ادرارى متوقف يا شديدا كم ميشود.

www.drhoseini.net/i_page03.html دکتر سید مصطفی حسینی www.drhoseini.net/i_page03.html دکتر سید مصطفی حسینی www.drhoseini.net/i_page03.html دکتر سید مصطفی حسینی