loading

دکتر سید مصطفی حسینی

جراح و متخصص بیماری های کلیه و مجاری ادرار

ناباروری، ناتوانی و سنگ شکنی

ارولوژی بزرگسالان و کودکان

سرطان پروستات

    پروستات یک غده ی کوچک گردویی شكل در مردان است که مایع منی را توليد كرده و تغذيه اسپرم را بر عهده دارد.
    سرطان پروستات یکی از رایج ترین انواع سرطان در مردان است و معمولا به آرامی رشد می کند و محدود به پروستات باقى ميماند. در حاليكه اين انواع ممكن است نیاز به درمان حداقلى داشته یا حتی نيازى نداشته باشند، انواع دیگر تهاجمی هستند و می توانند به سرعت گسترش پیدا کنند.
  1. علائم

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه علامت و نشانه اى نداشته باشد. به محض پيشرفت، علائم و نشانه ها تظاهر مى كنند كه عبارتند از:

    كاهش قدرت و جريان ادرار، اشكال در دفع ادرار، خون در مايع منى، درد لگن واستخوان، اختلال نعوظ.

    ادامه
  2. علل

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    روشن نیست که علت سرطان پروستات چیست.
    پزشکان می دانند که سرطان پروستات زمانی شروع می شود که برخی از سلول های پروستات غیر طبیعی شده و جهش در DNA آن ها سبب رشد سريع سلول ها و تقسیم سریعتر آنها می شود.

    سلول های غیر طبیعی، در ممات سلول هاى طبيعى به زندگی ادامه می دهند. و زمانی که دیگر سلول ها می میرند. سلول های غیرطبیعی تجمع يافته یک تومور را تشکیل می دهند که می تواند برای حمله به بافت های نزدیک رشد کند. برخی از سلولهای غیرطبیعی حتى می توانند به سایر قسمت های بدن نشت كرده و متاستاز بدهند.

    ادامه
  3. عوامل خطر

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    عواملى كه ريسك شما را براى ابتلا به سرطان پروستات افزايش ميدهد عبارتند از:

    1. سن. خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن زياد مى شود.
    2. نژاد. به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، مردان سیاه پوست خطر ابتلا به سرطان پروستات بیشتری نسبت به مردان نژادهای دیگر دارند. در اين مردان، سرطان پروستات نیز بیشتر احتمال دارد که مهاجم یا پیشرفته باشد.
    3. سابقه خانوادگی. اگر مردان در خانواده شما مبتلا به سرطان پروستات باشند، خطر شما افزایش می یابد. همچنین اگر سابقه خانوادگی ژن هایی را داريد که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد یا سابقه خانوادگی قوى از سرطان سینه وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بالاتر است.
    چاقی. مردان چاق آلوده با سرطان پروستات، ممکن است به بیماری پیشرفته تر مبتلا شوند که درمان آن بسیار مشکلتر است.

    ادامه
  4. عوارض جانبی

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    عوارض سرطان پروستات و درمان آن عبارتند از:

    1. گسترش سرطان (متاستاز). سرطان پروستات می تواند به اندام های مجاور مانند مثانه شما گسترش یابد یا از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به استخوان ها یا سایر اعضای بدن شما سفر کند. هنگامی که سرطان پروستات گسترش یافته است، هنوز ممکن است به درمان پاسخ داده و کنترل شود، اما بعید است که از بين برود.
    2. بی اختیاری. هم سرطان پروستات و هم درمان آن می توانند بی اختیاری ادرار را ایجاد کنند. درمان بی اختیاری بستگی به نوع آن، شدت بى اختيارى و احتمال بهبود آن در طول زمان دارد. گزینه های درمان ممکن است شامل دارو، سونداژ و جراحی باشد.
    3. اختلال نعوظ. اختلال نعوظ می تواند ناشى از سرطان پروستات بوده یا در نتيجه درمان آن از جمله جراحی، پرتو درمانى یا هورمون درمانى حادث شود. داروها، دستگاه های واكيوم و پروتزها كمك كننده و كاملاً مؤثر هستند.

    ادامه
  5. پيشگيرى

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    شما می توانید خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهید اگر:

    1. یک رژیم سالم پر از میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید. از غذاهای پرچرب پرهيز كنيد. میوه ها و سبزیجات حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی است که می تواند به سلامت شما کمک کند.
    این که آیا شما می توانید از طریق رژیم غذایی از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنید هنوز به طور قطعی ثابت نشده است. اما انتخاب یک رژیم سالم با انواع میوه ها و سبزیجات می تواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد.
    1. غذاهای سالم را بیش از مکمل انتخاب کنید. هيچ مطالعه اى نشان نداده است که مکمل ها در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند. در عوض، غذاهای غنی از ویتامین ها و مواد معدنی را انتخاب کنید تا بتوانید غلظت مناسبى از انها را در بدن خود داشته باشيد.
    2. ورزش در اكثر روزهای هفته. ورزش، سلامت کلی شما را بهبود می بخشد، به شما کمک می کند تا وزن خود را حفظ کرده و خلق و خوی خود را بهبود بخشيد. برخی شواهد وجود دارد مردانى كه ورزش نمی کنند سطح PSA بالاتری داشته و از خطر بيشترى براى ابتلا به سرطان پروستات برخودارند.
    سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید اگر تازه شروع كرده ايد به آرامی پيش برويد و هر روز بیشتر وقت خود را تمرین کنید.
    1. حفظ وزن بدن. اگر وزن فعلی شما درست است، با تمرین، آن را حفظ کنید. اگر شما نیاز به کاهش وزن دارید، ورزش را بیشتر كرده و کالری دريافتى را کاهش دهید. برای دستيابى به وزن ايده آل از پزشك خود كمك بگيريد.
    2. با پزشک خود درباره افزایش خطر سرطان پروستات صحبت کنید. براى مردان با خطر بالا براى ابتلا به سرطان پروستات، ممکن است داروهايى را در نظر گرفت. برخی مطالعات نشان می دهد که مهارکننده های 5-آلفا ردوکتاز، از جمله فیناستراید و دوتاستراید، خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهند. این داروها برای کنترل رشد غده پروستات و ریزش مو در مردان استفاده می شود.
    با این حال، برخی شواهد نشان می دهد که مصرف كننده هاى این دارو ممکن است به سرطان پروستات پيشرفته دچار شوند. اگر در مورد پروستات خود نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.

    ادامه
  6. غربالگری سرطان

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    براى تمامى مردان از سن 50 سالگى و براى مردان با سابقه فاميلى از بدخيمى پروستات از سن 40 سالگى، غربالگرى توصيه مى شود.
    آزمایشات غربالگری پروستات عبارتند از:

    1. معاینه انگشتى رکتوم (DRE). در طی یک DRE، دکتر شما انگشت خود را به راست روده شما وارد می کند تا پروستات را بررسی کند. اگر پزشک، اختلالى در قوام، شکل یا اندازه غده پیدا کند، آزمایشات تكميلى ضرورت دارد.
    2. آزمون آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA). یک نمونه خون از ورید شما کشیده شده و برای PSA -ماده ای که به طور طبیعی توسط غده پروستات تولید می شود- تجزیه می گردد. مقادير بالاتر از حد نرمال بيانگر وجود عفونت، التهاب، بزرگى خوش خيم یا سرطان پروستات است.
    3. آزمایش PSA همراه با DRE کمک می کند تا سرطان پروستات در مراحل اولیه خود شناسایی شود.

    ادامه
  7. تشخیص سرطان پروستات

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    اگر اختلالى در DRE یا PSA پيدا شود آزمایشات بیشتری برای تأييد يا رد سرطان لازم است، مانند:

    1. سونوگرافی ترانس ركتال. پروب كوچكى به ركتوم شما وارد شده و پروستات از جهات مختلف مخصوصا از نظر ضايعات سرطانى بررسى ميشود.
    2. نمونه بردارى از بافت پروستات. اگر نتایج آزمایش اولیه نشان دهنده سرطان پروستات باشد، پزشک ممکن است با گايد سونو مبادرت به برداشتن نمونه هاى متعدد از پروستات بكند. نمونه ها براى پاتولوژى ارسال ميشود.
    3. گاهاً هماهنگى MRI و سونو براى گرفتن نمونه بسيار مؤثر و دقيق است.

    ادامه
  8. تعیین ميزان تهاجم

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    هنگامی که بیوپسی حضور سرطان را تایید می کند، مرحله بعدی تعیین سطح پرخاشگری (درجه) سلول های سرطانی است، یک آسیب شناس مشخص مى كند سلولهاى پروستات شما تا چه اندازه از سلولهاى طبيعى متفاوت است.

    شایع ترین مقیاس مورد استفاده برای ارزیابی درجه سلول های سرطانی پروستات، نمره Gleason نامیده می شود. نمره Gleason ترکیبی از دو عدد است و می تواند از 2 (سرطان غیر تهاجمی) تا 10 (سرطان بسیار تهاجمی) متفاوت باشد.

    ادامه
  9. تعیین ميزان گستردگی

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    هنگامی که تشخیص سرطان پروستات داده شده است، پزشک شما برای تعیین میزان (مرحله) سرطان از اسكن استخوان، توموگرافى كامپيوترى، MRI و PET استفاده خواهد كرد.

    دکتر شما از اطلاعات آزمایشات فوق استفاده نموده تا مرحله سرطان را مشخص كند. مراحل سرطان پروستات با عدد رومی بيان شده و از I تا IV متفاوت است. در مرحلهIV سرطان فراتر از پروستات رشد کرده و به دیگر مناطق بدن گسترش یافته است.

    ادامه
  10. درمان

    سرطان پروستات-دکتر سید مصطفی حسینی

    گزینه های درمان سرطان پروستات به عوامل متعددی مثل شرايط اوليه توده، ميزان گسترش آن، سلامت کلی شما، و همچنین مزایا و عوارض هر روش بستگى دارد.

    1. براى سرطانهاى محدود با درجه پايين و يا بدليل شرائط جسمانى بيمار، روش انتظار و نظارت فعال پيشنهاد مى شود در اين دو روش بيمار به طور منظم ويزيت، معاينه ، آزمايش و بيوپسى مى شود در صورت مشاهده علائم پيشرفت، درمان ديگرى براى بيمار اعمال مى گردد.
    2. جراحی راديكال پروستات شامل حذف غده پروستات (پروستاتکتومی رادیکال)، برخی از بافت های اطراف و چند گره لنفاوی است. پروستاتکتومی رادیکال با شكافى در قسمت ميانى تحتانى شكم انجام ميشود بى اخنيارى ادرار و اختلال نعوظ از عوارض آن است.
    3. پرتو درمانی از انرژی پر قدرت برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می كند. پرتو درمانى را می توان با دو روش انجام داد: تاباندن اشعه از خارج از بدن و تابش اشعه از درون بدن (براكى تراپى).
    4. هورمون درمانی جلوگيرى از ساخت هورمون مردانه ميكند. دوام و ازدياد سلولهاى سرطانى وابسته به هورمون تستوسترون است قطع کردن تستوسترون باعث می شود سلول های سرطانی از بین رفته یا به آرامی رشد کنند.
    5. انجماد بافت پروستات Cryosurgery یا cryoablation شامل انجماد بافت برای کشتن سلول های سرطانی است.
    6. شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی می تواند از طریق تزريق وريدى، قرص و یا هر دو باشد.
    7. درمان بیولوژیک (ایمونوتراپی) از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سلول های سرطانی استفاده می کند.
    در این درمان برخی از سلول های ایمنی بدن شما گرفته شده، و با مهندسى ژنتیکی آنها را در یک آزمایشگاه برای مبارزه با سرطان پروستات آماده می کنند. سپس سلول ها از طریق ورید به بدن تزریق می شود. برخی از مردان به این درمان پاسخ نسبى داده اند. اما درمان بسیار گران است و احتياج به تكرار دارد.

    ادامه

drhoseini.net/Prostate_Cancer.html دکتر سید مصطفی حسینی - سرطان پروستات-دکتر ارولوژیست تهران